Имаме ли граждански права?

Познаваме ли своите граждански права и задължения? Как функционират  институциите? Какви са принципите на демокрацията? 

Все въпроси, чиито отговори всеки истински гражданин трябва да знае.

Fukuda1

Но знаем ли ги наистина? Всеки ден сме свидетели на хора, които не могат да се оправят с институциите, не знаят правата си и много често са лъгани в различни области. Много от гражданите също така превишават правата си, точно защото си мислят, че са наясно с тях.  

Е, вече има онлайн място, където лесно може да бъде проверено до колко знаете наистина всички тези неща, а и да се образовате, ако имате нужда.

Гражданомер  – сайтът,  който ни показва   кой за кого отговаря в тази държава и как гражданите могат да упражняват контрол върху институциите. Трябва да отбележим, че идеята за този онлайн инструмент идва от Българското училище за политика „Димитър Паница”.

Как обаче платформата проверява вашите знания? 

Под формата на поредица от тестове гражданите отговарят на различни въпроси, като през цялото врем компания им прави Гражданко. Заедно с него вие минавате през въпросите и показвате знания. Той влиза в различни роли – кмет, депутат, гласоподавател или накратко – гражданин, който иска, може и трябва да управлява и променя живота си и този на страната

Екранна снимка (81)

Попълнилите тестовете могат да видят както собствените си резултати, така и верните отговори на въпросите, които са сбъркали. Въпросите са 104 и са разделени в пет групи – демократични принципи, институции, местна власт, защита на гражданите, избори и избирателни права.

Идеята е изцяло насочена към активните хора, които получават информация и знания от интернет. И няма как да бъде по друг начин. В нашето технологично общество трябва по-често да се мислят интерактивни идеи за образоване на обществото, за да може по-лесно то да възприема информацията. 

Всеки, който иска да провери общата си култура за познанията си по граждански права, веднага може да го направи на www.grajdanomer.bg.

Едно общество може да бъде лесно манипулирано и безпроблемно управлявано от политиците, само когато е необразовано и незапознато със задълженията им към нас. Нека не ги улесняваме толкова. Нека бъдем съвестни граждани и да започнем да се борим за своите интереси. Преди да се започне обаче една борба, човек трябва да знае за какво се бори. 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: